Uitdagingen van slimme energie onder aandacht van energie sector bij European Utility Week volgende week in Amsterdam RAI

Home

Uitdagingen van slimme energie onder aandacht van energie sector bij European Utility Week volgende week in Amsterdam RAI

Uniek platform voor slimme energie behandelt alle aspecten van energiesector

Zo’n 8000 vooraanstaande denkers en leveranciers van de nieuwste technologie in de energiesector komen van 15-17 oktober in de Amsterdam RAI bijeen tijdens European Utility Week. Deze jaarlijkse slimme energie invasie is de grootste conferentie en expo voor de sector op het continent. Het evenement zal dit jaar geheel nieuwe inhoudelijke terreinen behandelen waaronder slimme steden en oplossingen voor integratie en opslag van duurzame energie, terwijl het ook uitgebreid aandacht zal besteden aan belangrijke opkomende onderwerpen zoals ICT & databeheer en veiligheid van het net. Tevens blijven slimme meters, transmissie & distributie en betrokkenheid van de eindgebruiker belangrijke focusgebieden.

Een belangrijk onderdeel van het evenement is een internationale expo met meer dan 350 leveranciers van oplossingen, 200 deskundige sprekers uit de sector en zo’n 8000 congresdeelnemers en expo bezoekers, waaronder vertegenwoordigers van meer dan 300 vooraanstaande energiebedrijven.

Naast de rondetafelsessies op de Innovatie & Technologie Platforms en een groot forum voor debat dat onderdeel is van de veel grotere ‘Energy Experience’ treedt de expositie ook op als gastheer voor meer inhoudelijke interactie.

Voor het eerst heeft het evenement een overkoepelend thema – 'Pulling in one direction'  (‘Alle neuzen in dezelfde richting’) – dat een centrale basis voor de presentaties vormt en richting geeft aan het debat over slimme energie.

Uitdagingen voor de energiesector
“De uitdagingen voor de elektriciteitsmarkt zijn bekend”, zegt Jon Stretch, Executive Vice President, Landis+Gyr EMEA. “Het veranderen van een systeem dat gebaseerd was op energiestromen in een richting vanuit grote krachtcentrales, naar een elektriciteitsvoorzieningssysteem dat multidirectioneel en dynamisch is en waarbij veel ontwikkeling plaats gaat vinden in het distributienetwerk, is zeer ingewikkeld. De verandering zal niet makkelijk of snel zijn, maar is onvermijdelijk.” Wereldleiders op het gebied van slimme energietechnologie, Landis+Gyr en Toshiba, zijn gezamenlijk platinum sponsors van European Utility Week.

In de discussie over het tempo van de ontwikkelingen in Europa zegt Stretch verbaasd te zijn over het gebrek aan activiteit over de afgelopen jaren. “We hebben de afgelopen vijf jaar gewacht op de vloed van slimme meters die Europa zou overspoelen, maar het gaat tergend langzaam. Er is wetgeving op Europees niveau en de technologie is rijp en gereed voor gebruik, maar installatie vindt niet plaats. Sommige grotere landen maken aanstalten, maar installatie moet nog beginnen. De ervaring leert dat we meer obstakels op de weg kunnen verwachten.”

Een veel ambitieuzer doel – een slimmere gemeenschap
De heer Katsutoshi Toda, Chief Technology Executive, Toshiba Corporation, is daarentegen blij met de snelle loop en ontwikkeling van de slimme energieindustrie en technologie. Ook is hij aangenaam verrast met de “grote belangstelling en steun afkomstig van de verschillende industriesectoren. De manier waarop zij blijk geven van hun samenwerking en enthousiasme voor een meer efficient energiesysteem is overweldigend. Iedereen moet beseffen dat slimme netten niet alleen maar bij zullen dragen tot een slimmer energiesysteem, maar dat ze ook een essentiële basis zullen vormen voor het realiseren van andere doelstellingen zoals slimmere transport-, medische- en veiligheidssystemen. Gezamenlijk zullen zij ons helpen bij het streven naar een veel ambitieuzer doel – een slimmere gemeenschap.”

Aanpassingen elektriciteitsnet nodig om Europese targets te behalen
Terwijl energiebedrijven zich haasten om de Europese energiebenchmarks in de komende paar jaar te behalen, zullen zij belangrijke en dure aanpassingen van hun netwerken uit moeten voeren, vooral als ze gebruik willen gaan maken van slimme netten en duurzame energiebronnen, zegt Linda Jackman, Group Vice President Industry Strategy, Oracle Utilities, de gouden sponsor van het evenement dit jaar.

Ze vervolgt: “het is een reële uitdaging voor energieleveranciers om de nodige aanpassingen op een kosteneffectieve wijze uit te voeren. En hoewel de omvang van deze veranderingen al een paar jaar bekend is, is er nog steeds een flink gebrek aan kennis en IT vaardigheden in de sector dat moderniseringspogingen van de meeste energiebedrijven blijft hinderen.”

Investering nodig voor modernisatie van elektriciteitsnet
Volgens Mark de Vere White, President Electricity voor Itron, ook een gouden sponsor van European Utility Week later deze maand in Amsterdam, “is het opvoeren van de investeringen die nodig zijn voor het moderniseren van de elektriciteitsinfrastructuur en het aanpassen van markten om het EU plan voor het creëren van een duurzame koolstofarme energiemarkt te kunnen steunen een belangrijke uitdaging voor Europa. Volgens een recent EU rapport zijn investeringen in de algemene energiesector op een historisch dieptepunt. Een pluspunt is dat het oplossen van deze macro-uitdaging nieuwe markten in energiediensten, brede oplossingen voor het tegemoetkomen aan vraag, alsmede oplossingen voor consumenten- en netwerkbeheer, zal bevorderen.”

Hoogtepunten op de agenda voor de openingssessie van European Utility Week:
•  EU Smart Energy Market Design – The Importance of Pulling in One Direction (Het is belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan)
Andreea Strachinescu, Head of Unit for New energy technologies, innovation and clean coal, Unit C2, Directoraat-Generaal Energie, Europese Commissie, België
•  Reinventing the Backbone of Europe's Future Growth: Steps Towards the Energy Systems of the Future (Herontdekken van de ruggengraat van Europa’s toekomstige groei: stappen op weg naar de energiesystemen van de toekomst)
Jan Mrosik, CEO, Siemens Smart Grids, Duitsland
•  Cyber Security: Updates from the Frontline (Cyberveiligheid: updates van de frontlinie)
Mike Smith, Senior Cyber Policy Advisor, Office of Electricity Delivery and Energy Reliability, Department of Energy, VS
•  How To Be Liked By Your Customer – Introducing Branding Strategies for the Energy Industry (Hoe wordt u favoriet onder uw klanten – introductie van brandingstrategieën voor de energieindustrie)
Peter Economides, Owner and Founder Strategic Brand Consultancy, Felix BNI
•  Panel Discussion – How to Achieve an Economically Viable Smart Energy Market Design? (Paneldiscussie – Hoe komen we tot een marktontwerp voor slimme energie dat economisch haalbaar is?)
Moderator:
-  Chris King, Chairman, Smart Energy Demand Coalition, België
-  Rainer Hinrichs-Rahlwes, President, Europese Raad voor Duurzame Energie (EREC)
-  Bente Hagem, Vice Chairperson of ENTSO-E
-  Remko Bos, Directeur Energie, Autoriteit Consument en Markt, Nederland en Lid CEER
-  Jan Mrosik, CEO, Siemens Smart Grids, Duitsland
-  Mike Smith, Senior Cyber Policy Advisor, Office of Electricity Delivery and Energy Reliability, Department of Energy, VS

Evenement data en plaats:
Keynote openingssessie: 10:00-12:30, 15 oktober 2013
Conferentie en Expo:  15-17 oktober 2013
Plaats:  Amsterdam RAI, Nederland
Programma beschikbaar op: european-utility-week.com

Contact:
Communicatiemanager:  Annemarie Roodbol
E-mail:  annemarie.roodbol@clarionevents.com
Telefoon:  +27 21 700 3558


 

Close